Voer je zoekterm in

Verbouw brandweerkazerne tot woning en bedrijfspand

 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio
 • portfolio

Project info:

Collardslaan 25 in Assen, de oude brandweerkazerne. Wij voerden een haalbaarheidsstudie uit voor verbouw. De opdrachtgevers hebben de wens de oude brandweerkazerne te verbouwen tot woon- en bedrijfspand.

Categoriën
Bedrijfspand, Haalbaarheid, Verbouw, Woning
Locatie
Collardslaan 25, Assen
Jaar:
2018

Omschrijving

Aan de Collardslaan in Assen staat de oude brandweerkazerne. De gevel van het karakteristieke gebouw laat nog duidelijk de oude gebruikstoepassing van vroeger tijden zien. Beeld u zich eens in hoe de brandweerauto’s uitrukten om branden te blussen en hoe de canvas slangen na terugkeer werden uitgerold in de slangentoren om te drogen. Het gebouw ademt een sfeer uit die bij geen enkel nieuwbouwproject “ingebouwd” kan worden. Bij de verbouw van oude, traditionele gebouwen maak ik dan ook graag gebruik van de geschiedenis die het pand van nature in zich herbergt.

Nieuwe bestemming van oude parel

De opdracht was duidelijk: bedenk een plan om de oude brandweerkazerne om te bouwen tot een woon- en bedrijfspand. Ons idee was om daarbij de oude elementen van de kazerne intact te houden. Denk aan de karakteristieke gevel en de karakteristieke slangentoren waar in het verleden de brandslangen werden gedroogd. De kazerne inclusief slangentoren wordt daarbij verdeeld in verschillende onderdelen:

 • In de oude telefonistenruimte van de kazerne wordt een ambachtelijk bedrijf gevestigd
 • De slangentoren wordt omgebouwd tot een appartement
 • In de oude kazerne en in de garage komen kantoorruimten

We bedachten een plan om de bedrijfs- en kantoorruimten hun eigen karakter en identiteit uit te laten stralen. Wanneer straks meerdere bedrijven in het pand gevestigd worden, kan het karakter van elk afzonderlijk bedrijf gewaarborgd blijven, ongeacht de branche waarin het bedrijf werkzaam is.

De slangentoren

In de oude brandslangendroogtoren werden vroeger de brandslangen na gebruik gedroogd. Het materiaal van de slang zich op die manier kon herstellen. Een belangrijk gebouwd dus. Daarnaast werden veel brandslangendroogtorens gebruikt voor het oefenen van hoogtesituaties. Voor brandslangen wordt tegenwoordig ander materiaal gemaakt, waardoor het gebruik van slangentorens overbodig is geworden.

Nieuwe bestemming

De karakteristieke slangentoren is een prachtig gebouw voor een nieuwe bestemming. De toen wordt omgebouwd tot een appartement, waarbij de eerste verdieping de woonruimte vormt. De tweede verdieping wordt gebruikt als badkamer en sanitair en de derde verdieping als slaapgedeelte. Het dak vormt het terras van de woonruimte. Voor opslagruimte is op de begane grond de berging van het gebouw gevestigd.

Haalbaarheidsstudie

Wij voerden voor dit unieke project een haalbaarheidsstudie uit en verzorgden al het tekenwerk. Daarnaast regelden wij alle vergunningen. Samen met de opdrachtgevers hebben we van een oude en karakteristieke plek een multifunctionele woon-werkplek gemaakt, met behoud van traditionele elementen. Bent u benieuwd hoe het ontwerp er uitziet? Klik dan op onderstaande tekeningen.

Geïnteresseerd in onze diensten?

We helpen je graag!

Enthousiast geworden?

Welke plannen u ook heeft, wij komen altijd met verrassende en creatieve oplossingen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend koffietafelgesprek.

Onze diensten

Nieuwbouw

service
De bouw van een woning of bedrijfspand begint met een idee. MSW Bouwadvies vertaalt uw idee naar een schetsplan en zorgt er voor dat uw idee vorm krijgt.
Lees verder

Verbouw

service
Bij de verbouw van uw woning, kantoor, monument of boerderij wordt bestaande bouw verweven met nieuwe ideeën. MSW Bouwadvies adviseert en tekent.
Lees verder

Haalbaarheidsstudies

service
Wilt u weten of uw bouwplan binnen de vooraf gestelde uitgangspunten past? MSW Bouwadvies onderzoekt uw ideeën in een haalbaarheidsstudie.
Lees verder

Ontruiming

service
Een ontruimingsplattegrond biedt helderheid en veiligheid. MSW Bouwadvies stelt uw ontruimingsplan op conform de NEN 8112 normen.
Lees verder