Voer je zoekterm in

Nieuws

Monument met vloerverwarming plus infrarood

Monument met vloerverwarming plus infrarood

Wie verliefd wordt op een 150 jaar oud monument, realiseert zich tijdens de renovatie al snel dat duurzaamheid geen vanzelfsprekendheid is. Zo stonden wij voor de ogenschijnlijk onmogelijke opgave een duurzame oplossing te bedenken voor het comfortvraagstuk van Huize Bartje. Want laten we eerlijk zijn, het karakteristieke pand aan de Vaart in Assen is een monumentale parel, die naast een traditionele en historische uitstraling, ook recht heeft op een grote mate van moderne duurzaamheid.

Revolutionaire verwarmingsoplossing voor een monument

Bij een monumentaal herenhuis denk je niet direct aan vloerverwarming als primaire verwarming voor het hoofdvertrek. Toch gingen we bij Huize Bartje de uitdaging aan om het comfortvraagstuk op een duurzame manier aan te vliegen. We bedachten een oplossing in de vorm van isolatie, vloerverwarming, een warmte-terugwin-unit (WTW) en infrarood wandverwarming; een combinatie van technieken die weinig wordt toegepast. Toch toonden onze computersimulaties aan, dat deze combinatie van technieken een uitstekende oplossing voor Huize Bartje moest zijn. Bij dit project werkten we nauw samen met Technostuc, een totaalleverancier van isolatie in combinatie met vochtregulerend stucwerk en infraroodverwarming. Het bleek een schot in de roos.

De achtergrond

De woonkamer van Huize Bartje ligt op het zuiden. Dat triggerde ons te kijken naar de natuurlijke opwarming van de kamer. Door de gunstige ligging zorgt de opkomende zon binnen korte tijd voor opwarming van de kamer. Met die wetenschap in ons achterhoofd besloten we vloerverwarming te ontwerpen, die voorbereid was op een toekomstige aardwarmtepomp. De vloerverwarming kreeg daarbij een basistemperatuur van 16 graden. Op zonnige dagen is bijverwarmen niet nodig, omdat de temperatuur snel oploopt tot een comfortabele temperatuur. Op donkere dagen zorgt infrarood wandverwarming binnen een kwartier voor een aangename temperatuur van 20 graden. We maakten daarbij gebruik van Technostuc infrarood wandverwarming. Bij deze panelen worden de wandverwarmingsleidingen opgenomen in een stucmateriaal met een hoge massa en een hoge soortelijke warmte. Deze stuclaag warmt op en geeft de warmte gelijkmatig aan de binnenruimte af. Dat zorgt in korte tijd voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat, waarmee de cirkel van vloerverwarming, infrarood wandverwarming en isolatie rond is. En het eventueel extra verbruik aan stroom wordt gecompenseerd door zonnepanelen. Bovendien zorgt een zonneboiler voor de verwarming van het water in huis. Comfort en duurzaamheid gaan dus hand-in-hand, zelfs bij monumentale panden.

Vochtregulering

Vloerverwarming bij monumentale panden zorgt voor een extra uitdaging: vochtregulering. Doordat vloerverwarming over het algemeen voor een lagere luchtvochtigheid in woningen zorgt, kunnen monumentale onderdelen gaan “zetten” en “krimpen”. Met name de houten binnenkozijnen en -deuren zijn hier gevoelig voor. Om dit probleem op te lossen, maken we gebruik van een WTW-lucht-unit, die voor extra precisie uitgebreid kan worden met sensoren. Bovendien zorgt het Technostuc isolatiesysteem voor een vochtregulerende werking bij het na-isoleren. Op die manier wordt houtrot bij de vloerbalken voorkomen, evenals vochtschade in het buitenvoegwerk.
Het mag duidelijk zijn dat het verduurzamen van monumentale panden om een nauwkeurige afstemming van alle parameters vraagt en daarmee echt specialistenwerk is.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over duurzame oplossingen voor uw monumentale pand? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij denken op een creatieve manier met u mee.

    Uw naam*

    Uw e-mailadres*

    Uw telefoonnummer*

    Onderwerp*

    Bericht*